Francesco Scavetta (IT/SE)
Nowhere Like Here
Nowhere Like Here
Francesco Scavetta (IT/SE)
Performance
Premiär
Vitlycke - Centre for Performing Arts
Fredag, 12 september kl. 19.00
Lördag, 13 september kl. 19.00
Nowhere Like Here utforskar våra känslomässiga reaktioner på begreppet "hem" – som en metafor för identitet, hemfrid, för värme, trygghet och omtanke, men också som plats för konflikter, upprepade mönster och vardagsrutiner. Hemmet är där vi välkomnar andra – men också där vi stänger dörren om oss själva. Det är platsen där vi känner oss trygga, men där disken samtidigt kan staplas. En utopisk känslomässig plats vi blickar tillbaka på med nostalgi: det är ingen slump att vi ofta, när vi talar om hem, återvänder till barndomen och platsen där vi växte upp.
Föreställningen vecklar ut en visuell och metaforisk ritning av "hemmet" som en mikrovärld där gränser ständigt dras – och lika ofta överskrids. Dansarna på scenen återskapar vardagliga ritualer i rörelse, och kropparnas fysiska kartografi förvandlas ständigt inför våra ögon. Välkomnandet blir till ett ikoniskt, nästan bortglömt språk – som både förenar och stöter bort i ett kortslutet kretslopp av motsägelser. Huset blir till en karta över vår innersta existens: människan behöver hem för att kunna drömma, för att kunna föreställa sig något större. En blickens politik, som står i kontrast till det flyktiga ögonkastets intryck – epifanisk och rastlös.
Nowhere Like Here är en del av Beyond Front@: Bridging Periphery - Kreativa Europa projekt (2023-2026) skapat av Central Europe Dance Theatre – CEDT (Ungern), Bunker (Slovenien), HIPP (Kroatien), Krakow Dance Theatre (Polen), M Studio (Rumänien) och Vitlycke – Centre for Performing Arts (Sverige) för att stödja den lokala utvecklingen inom samtida dans. Beyond Front@ finansieras av Europeiska unionen. Vitlycke-CPA:s medverkan i Beyond Front@ medfinansieras av Kulturrådet och Västra Götalandsregionen.








Ytterligare referenser
Fotoboken “Pictures from Home” av fotografen Larry Sultan har varit en central inspirationskälla. Pictures from “Pictures from Home” är ett urval bilder på Sultans föräldrar, som tillsammans bildar ett slags familjealbum och sträcker sig från 1982 till 1992. Kameran fungerar som familjens främsta verktyg för självrepresentation – ett sätt att, åtminstone till synes, bevara minnet. Bilderna bidrar också till att forma begreppet “familj” och dess kulturella myt, som vittnesmål om en gemensam längtan efter berättelsen om hemfrid och familjelycka.
Men bilderna ger bara en illusion av att vara en enkel återgivning av verkligheten. Fotografiernas iscensättning fungerar snarare som en inramning av en dagdröm – av hur saker och ting borde vara. Allt är konstruerat i bilderna, men framstår som vardagligt och tröstande.
Francesco Scavetta (IT/SE)
Francesco Scavetta har etablerat sig internationellt tack vare sitt innovativa arbete, sin lekfulla humor och sin skarpa, subversiva intelligens. Hans danskompani, Wee/Francesco Scavetta, är en ledande aktör på den nordiska dansscenen. Wee grundades 1999 i Oslo tillsammans med Gry Kipperberg och har sedan dess producerat 24 fullängdsföreställningar samt turnerat i 37 länder över Europa, Mellanöstern, Asien och Amerika.
Scavettas verk har förändrats i både format och estetik, men de utforskar ständigt vad teater och performance kan betyda i vår samtida verklighet och vilka samtal de kan öppna med publiken. Hans teatralitet har ofta beskrivits som stämningen i en underlig dröm eller som en lekfull barnvärld — märklig, rolig, poetisk och samtidigt överraskande. Kärnan i hans undersökningar rör sårbarhet och paradox, uppenbarelse och dröm, empati och förvåning. Han undviker medvetet narrativa och fysiska klichéer och ifrågasätter istället verklighet och identitet med en humoristisk skepsis. Scavetta skapar föreställningar som engagerar och förvånar, väcker empati, vrider på förväntningar och förenar poesi med det oväntade.
Hans arbete har belönats med flera utmärkelser, bland annat Kulturpriset från Tanums kommun (Sverige, 2018), ”Årets artist” av Lokstallet Konsthall och Strömstads kommun (Sverige, 2016) samt ”Årets bästa föreställning” 2014 för den kroatiska versionen av Surprised Body Project. År 2003 fick hans soloföreställning Live beställning av Biennalen i Venedig och tilldelades första pris för sin integrering av dans, musik och video vid IMEB:s internationella elektroakustiska musikfestival i Bourges, Frankrike.
Utöver sin konstnärliga verksamhet har Scavetta lång och gedigen erfarenhet som lärare. Sedan 2005 har hans undervisningsprojekt A Surprised Body bjudits in till 47 länder i Nord-, Central- och Sydamerika, Europa, Afrika och Asien. Han har hållit workshops och masterclasses vid flera framstående institutioner och festivaler, bland andra IMPULSTANZ (Wien), P.A.R.T.S. (Bryssel), SEAD (Salzburg), Tanzquartier Wien, Greenwich Dance (London), K3 Hamburg och Hot Summer Kyoto International Workshop Festival (Japan).
Margareta Firinger (HR)
Margareta Firinger är frilansande dansare och koreograf baserad i Zagreb, samt utbildad vid SEAD i Salzburg. Mellan 2019 och 2022 var hon medlem i Zagreb Dance Company och ingår idag i det konstnärliga kollektivet Škvadra, där hon skapar egna verk för scen och film. I samarbete med Jovana Zelenović har hon utvecklat flera föreställningar som utforskar personliga och kroppsliga berättelser. Sedan 2022 är hon verksam i olika europeiska projekt och har samarbetat med konstnärer som Ana Kreitmayer, Saša Božić och Toma Savić Gecan.
Magalí Camps (SE/ES/DK)
Magalí Camps är dansare och koreograf, verksam mellan Köpenhamn, Stockholm och Barcelona. Hon är utbildad vid Den Danske Scenekunstskole och har arbetat med Cullberg samt samarbetat med konstnärer som Alma Söderberg och Renan Martins. Hennes soloverk Double You Single View hade premiär 2024 på Bora Bora (Danmark). X är också del av det konstnärliga kollektivet La Verema och medkurator för festivalen L’ARREPLEGADA. Hennes konstnärliga praktik kretsar kring samspelet mellan språk, skrivande och sång – ofta i relation till intimitet och performativitet. Camps utforskar spänningen mellan det symboliska och det sensoriska, och rör sig i gränslandet mellan musik och tal.
George-Alexandru Pleșca (RO)
George-Alexandru Pleșca är frilansande dansare och koreograf baserad i Bukarest. Han har en kandidatexamen och en master i koreografisk konst, och har utvecklat en eklektisk rörelsestil influerad av ballroom, hiphop, kampsport och samtida dans. Hans konstnärliga uttryck formas av ett djupt intresse för film, poesi, bildkonst och teater – element som han väver samman till ett eget, distinkt språk.
Han är för närvarande medlem i danskompaniet Contemporary Creative Dreamers samt i det konstnärliga kollektivet Late Field Collective. X samarbetar regelbundet med organisationer som Delazero Association, Linotip och CNDB, och undervisar i dans och rörelse för både nybörjare och avancerade utövare, såväl lokalt som runtom i Rumänien.
Jerneja Fekonja (SI)
Jerneja Fekonja är en slovensk scenkonstnär och dansare baserad i Europa. Hon har en kandidatexamen i samtida dans från BCDA i Budapest och har även vidareutbildat sig inom fysioterapi i Tyskland. Sedan 2023 är hon medlem i ensemblen NETZWERK AKS och har arbetat med konstnärer och kompanier som Unusual Symptoms (Theater Bremen), Willi Dorner, Lali Ayguadé och Marco Torrice.
Parallellt med sin karriär som dansutövare har Jerneja även erfarenhet av filmproduktion och kulturadministration, och studerar för närvarande vid Erasmusuniversitetet. Hon har arbetat som repetitör och koreografisk assistent inom både fria och institutionella sammanhang. Sedan 2016 är hon verksam i Bryssel med danspraktiken MELTING POT, där hon medverkar som både dansare och pedagog vid internationella dansevenemang.
Michał Przybyła (PL)
Michał Przybyła är dansare, koreograf och yogalärare med en kandidatexamen i dans och koreografi från Universitetet för humaniora och ekonomi i Łódź. Han har även studerat social konst och polsk teckenspråksfilologi vid Warszawas universitet. Michał har tränat med Kibbutz Contemporary Dance Company i Israel och var dansare vid Polish Dance Theater i Poznań mellan 2016 och 2020.
Han har varit residenskonstnär vid flera internationella institutioner och är mottagare av prestigefyllda stipendier, däribland danceWEB 2025. Michał är medskapare till föreställningarna Black is my happy color, Bromance och HUMANIMAL, samt grundare av Queer School of Movement – ett socialt och pedagogiskt projekt för queera unga. Sedan 2024 är han medlem i kollektivet Centrum w Ruchu.
Laura Tóth (HR)
Laura är en prisbelönt koreograf och dansare som har visat sina verk på internationella festivaler som Masdanza och Stuttgart Solo-Dance-Theatre. Hon har uppträtt med framstående ungerska kompanier som Gangaray och Central Europe Dance Theatre, och är för närvarande aktiv i Willany Leó Improvisational Dance Theatre samt det internationella programmet ICODACO. Hennes konstnärliga praktik rör sig i gränslandet mellan strukturerad koreografi och improvisationens djup.
Medverkande
Idé, koreografi: Francesco Scavetta
Skapat i samarbete med dansare: Margareta Firinger, Magalí Camps, George-Alexandru Pleșca, Jerneja Fekonja, Michał Przybyła, Laura Tóth, Thomas Vantuycom.
Musik: Kim Myhr
Ljudtekniker: Matteo Dell’Unto
Dramaturg: Guy Cools
Scenografi: Francesco Scavetta, Luciano Goizueta
Ljusdesign: Stefano Stacchini
Kostym: Mari Ballangrud
Bild: Naomi Pongolini